#10 Pentru ca eu vand mai ieftin ⌛️ 04:07

Avatar Simona Buzatu | February 8, 2022

Multi antreprenori ambitiosi au o abordare foarte simpla fata de dezvoltarea brandului lor: o sigla atragatoare, un slogan destept si o pagina de internet usor de accesat pentru a-si prezenta produsele. La intrebarea “de ce ar trebui clientii sa te aleaga pe tine in locul brandurilor concurente?”, cel mai frecvent raspuns primit este “pentru ca eu vand mai ieftin”.

Dat fiind ca majoritatea categoriilor au intarit concurenta, sarcina unui vanzator devine aceea de a-si educa publicul pe nevoia unei strategii de pozitionare mai puternice a noului brand, in locul unei concurente bazate exclusiv pe pret.

Iata trei dintre cele mai comune greseli ale unei strategii pe care antreprenorii si conducerea le fac in lansarea sau re-pozitionarea unui brand.

1. Desconsiderarea Concurentei

Sunt uimita de cat de multi antreprenori se poarta ca si cand afacerea lor este un monopol. In cadrul sesiunilor SWOT de strategie, acestia subliniaza punctele forte pe baza imbunatatirilor interne de proces, si nu pe concurenta.

Vorbind de puncte forte, multi directori plaseaza “serviciul de client excelent” in varful listei. Ei folosesc argumente ca “am implementat un nou program CRM” sau “am angajat personal suplimentar pentru serviciul de clienti”. Realitatea este ca daca si concurenta detine aceste avantaje devin un punct de paritate si nu un avantaj competitiv.

In modelarea strategiei de diferentiere a brandului tau, sa incepi intotdeauna cu concurenta si cu gasirea unei lacune in mintea clientului, pe care sa o poti explora. Apoi analizeaza-ti capacitatile si incearca sa respecti asta.

2. Concentrarea pe Tactica in loc de Strategie

Internetul este plin de sfaturi de marketing despre cum sa iti maresti lista de e-mailuri sau cum sa construiesti o noua pagina de internet si sa obtii mai multi fani. Prin contrast, exista mult mai putine materiale care cultiva si incurajeaza gandirea strategica de lunga durata.

O pagina de internet este doar unul dintre multele medii de comunicare care pot fi folosite pentru a comunica pozitionarea brandului catre publicul tinta. Costul detinerii unei pagini de internet a scazut considerabil in prezent, cu toate acestea scopul strategic din spatele construirii ei este aspectul care conteaza.

Brandurile puternice sunt construite pe o fundatie solida. Adica o idee de diferentiere durabila, o imagine unica de brand, produse foarte bune, o distributie excelenta si folosirea uneltelor adecvate de comunicare pentru a ajunge la publicul dorit.

3. Adoptarea Politicii “Pretului cel mai Mic”

Strategia “pretului cel mai scazut” functioneaza rar dintr-un motiv simplu: nu poate fi sustinuta pentru o perioada lunga de timp. Odata cu cresterea importurilor la preturi scazute si a brandurilor private, va exista mereu un competitor dispus sa vanda pe mai putin.

Pretul mai scazut ar putea parea calea logica la inceput dar este si cea mai rapida cale spre esec. Este mai bine sa se intarzii lansarea sau repozitionarea brandului pana cand gasesti un avantaj competitiv mai potrivit si mai puternic.

Sunt multe variabile care contribuie la o lansare si dezvoltare de succes a unui brand. Evitarea acestor trei greseli comune iti va asigura un inceput bun.



Bun venit in studio la Artvisiona! Din 2003 oferim servicii complete pentru antreprenori in toate eforturile de marketing online si offline, imbinand tehnici traditionale si digitale de promovare si creatie de continut pentru afaceri locale si internationale, pornind cu strategie si design de brand, pana la consultanta si educatie in marketing.
✨ De la idee la business. Constructie, comunicare si promovare de brand si rebrand pentru orice stadiu al afacerii tale: start-up, repozitionare, scalare, revitalizare;
✨ Strategie de brand si marketing;
✨ Creatie de continut pentru mediul online si offline.