Ce are nevoie de nume?
Poate fi orice de la afacerea in sine. Un eveniment sau conferinta, seminar, aplicatie, produs sau serviciu, un buletin informativ sau un nume colectiv pentru fanii tai.
Inainte de a fi complet decis asupra unui nume, iti recomand sa parcurgi etapa de eliminare cu ajutorul bunului tau prieten Google (sau alt motor de cautare). Ar trebui sa cauti si sa te asiguri ca nu este deja folosit. Indisponibil ca pagina de internet sau pentru retelele de socializare. E posibil sa descoperi ca unele dintre numele favorite sunt deja luate, dar, cu putin noroc, vei avea cateva variante incredibile din care sa alegi.
Antreprenorii si start-up-urile isi bat capul sa gaseasca numele perfect pentru afacerea lor. Deoarece un nume grozav face diferenta atunci cand vine vorba despre profituri. Adevarul este ca daca analizezi care sunt elementele unui nume de brand bun, vei gasi mai multe optiuni. Fiecare are propria idee despre ce inseamna un nume de afacere puternic cu potential.
Chiar si cele mai mari nume din branding cad in capcana de a crede ca exista o singura abordare posibila a procesului de stabilire a numelui. Agentii de renume in alegerea numelor au tendinta de a gravita catre nume intrigante singulare, de genul Uber. Argumentul lor este ca aceste nume atrag atentia deoarece sunt diferite si moderne.
Multi experti iau abordarea opusa. Afirma ca varianta cea mai buna de nume este una descriptiva care afirma obiectul de activitate al companiei. Ei sustin ca acest lucru te ajuta sa economisesti banii in marketing. Si ca nu va trebui sa pierzi timp si resurse explicand ce face compania ta. Cu toate acestea, scopul este cel mai importatnt, asa ca ai in vedere urmatorele:
Trebuie sa fie semnificativ
Afacerea ta este ceva serios. Este ceea ce ai ales sa faci cu viata si timpul tau. Asa castigi bani. Pornirea unei afaceri este un proiect foarte personal. Asa ca ideal, numele ar trebui sa aiba importanta pentru tine.
Ar trebui sa fie usor pronuntat si de tinut minte. Vrei sa faci o impresie de durata si ca brandul tau sa ramana in mintea consumatorilor. Pentru ca ei sa se gandesca la brandul tau, trebuie ca acesta sa fie de preferat scurt si necomplicat.
Ar trebui sa fie unic
Numele afacerii tale trebuie sa iasa in evidenta, astfel ca este esential sa alegi ceva care trezeste interesul. Daca numele tau seamana prea mult cu alte branduri, te va face sa pari mai degraba depasit decat special.
Ar trebui sa fie disponibil. In mod ideal, numele tau ar trebui sa fie disponibil ca domeniul. Chiar si asa, ca sa te asiguri ca nu ai surprize, recomand sa cumperi domeniile importante .ro, .com, .eu si orice alta extensie importanta pentru extinderea afacerii tale. Dar, este de asemenea important, sa te asiguri ca numele ales este disponibil pe paginile retelelor de socializare. Verifica daca a fost inregistrat ca trademark sau folosit de altcineva pe piata unde activezi.
Ar trebui sa transmita ceva
Gandeste-te daca s-ar putea intelege, chiar si vag doar, ceea ce faci, daca o persoana ar stii doar numele afacerii tale. Nu ar trebuie sa se limiteze la nisa ta specifica pentru ca s-ar putea sa-ti blocheze cresterea in cazul unei repozitionari. Iti poti extinde oferta sau serviciile de-a lungul timpului. Asa ca e mai bine sa alegi un nume care poate creste odata cu compania. Este in ordine sa te concentrezi pe o anumita nisa, dar pastreaza limbajul de limitare pentru pagina de internet, care poate fi adaptata usor pentru a reflecta schimbarile produse in timp.
Acestea fiind spuse, e posibil sa nu gasesti un nume care sa respecte toate aceste criterii. Compromisurile nu sunt amuzante, dar sunt uneori necesare. Numirea este un proces complex, care necesita atat cunostiinte cat si o metodologie anume.
Ai nevoie de ajutor specializat ?
Bun venit in studio la Artvisiona! Din 2003 oferim servicii complete pentru antreprenori in toate eforturile de marketing online si offline, imbinand tehnici traditionale si digitale de promovare si creatie de continut pentru afaceri locale si internationale, pornind cu strategie si design de brand, pana la consultanta si educatie in marketing.
✨ De la idee la business. Constructie, comunicare si promovare de brand si rebrand pentru orice stadiu al afacerii tale: start-up, repozitionare, scalare, revitalizare;
✨ Strategie de brand si marketing;
✨ Creatie de continut pentru mediul online si offline.