Culorile au intelesuri diferite care pot fi de doua tipuri: asocieri naturale si asocieri psihologice sau culturale. Asocierea naturala reprezinta culorile care amintesc de anumite idei inregistrate in general de toata lumea si care sunt universale prin natura lor. Cum ar fi de exemplu asocierea culorii verde cu natura, galben cu soarele sau albastru cu cerul.
Asocierile psihologice sau culturale pot fi diferite pentru regiuni ale globului si reflecta varietatea culturala. De exemplu, in timp ce negru este culoarea mortii in vest, albul este adesea culoarea mortii in alte parti ale lumii.
S-a observat ca, in general, majoritatea restaurantelor cu mancare rapida sunt adesea decorate in culori vibrante ca rosu si portocaliu. Sondajele au aratat ca rosu si portocaliul incurajeaza lumea sa manance repede si sa plece. Si asta este exact ce-si doresc restaurantele fast-food. De asemenea, rosul face ca mancarea sa para mai atragatoare.
Prin contrast, albastrul este folosit in general, in restaurante pentru a calma si relaxa clienti. Aceasta stare de linistire ajuta consumatorii sa stea mai mult in restaurant. Sederile prelungite duc la mese mai consistente, mai mult vin, cafea sau desert ceea ce duce la vanzari mai mari. Asadar, aceasta este considerata ca fiind o strategie foarte importanta de marketing pentru cresterea vanzarilor unui restaurant.
Leatrice Eiseman a spus la un moment dat: “Din studiile noastre Pantone, albastru ramane culoarea preferata. Consumatorii au o relatie amoroasa cu albastru. Este culoarea numarul 1 in Europa, Asia si America de Nord.”
Jucariile, cartile si paginile de internet pentru copii contin de obicei culori primare. Asta din cauza ca aparent copiii mici prefera aceste culori si raspund la ele pozitiv fata de nuantele de pastel.
Sondajele indica faptul ca o culoare are un impact major afectand chiar si obiceiurile de cumparare. De exemplu, dependentii de cumparaturi au reactii rapide la culorile vibrante: rosu, portocaliu,negru si albastru regal.
Persoanele care isi planifica bugetul din timp, reactioneaza in principal la roz si nuante de albastru. Cumparatorii conservatori reactioneaza la nuantele pastelate: albastru azuriu, trandafiriu sau roz.
Culoarea este foarte subiectiva. Ce imi place mie poate crea o cu totul alta reactie altcuiva. Cateodata acest lucru tine de preferintele personale, de cultura sau de mediul in care traim. Teoria culorilor este o stiinta in sine. Culorile afecteaza populatia, fie individual sau in grup. Putem avea reactii total diferite prin simpla schimbare a valorii de saturatie sau a nuantei.
De ce este atat de importanta paleta de culori in branding ? Culorile in sine sunt mai mult decat o combinatie de rosu cu verde sau galben cu negru, ele sunt comunicarea non-verbala iar fiecare culoare in parte are semnificatia si simbolistica ei. De aceea atunci cand alegem culorile pentru brand este important sa intelegem mai intai care sunt preferintele clientului ideal si sa ignoram preferintele personale.
Bun venit in studio la Artvisiona! Din 2003 oferim servicii complete pentru antreprenori in toate eforturile de marketing online si offline, imbinand tehnici traditionale si digitale de promovare si creatie de continut pentru afaceri locale si internationale, pornind cu strategie si design de brand, pana la consultanta si educatie in marketing.
✨ De la idee la business. Constructie, comunicare si promovare de brand si rebrand pentru orice stadiu al afacerii tale: start-up, repozitionare, scalare, revitalizare;
✨ Strategie de brand si marketing;
✨ Creatie de continut pentru mediul online si offline.